- Ja sam, kao mehaniÄar, odgovorno lice za tehniÄku ispravnost vozila koja prevoze eksploziv i nekoliko puta do sada moj potpis na putnim nalozima je falsifikovan zbog Äega sam 26. februara, pribojavajući se nesreće, OpÅ¡tinskom javnom tužilaÅ¡tvu podneo kriviÄnu prijavu za falsifikat, a zahtev za pokretanje postupka podneo sam 17. marta i Odseku za zaÅ¡titu i spasavanje u ÄŒaÄku zbog toga Å¡to je nekoliko radnika „Ostrvice“, iako nisu struÄni za taj posao, primorani da rukuju eksplozivom, tvrdi Tomislav Lazarević. Posebna priÄa, po njegovim reÄima je transport i skladiÅ¡tenje eksploziva.
- Eksploziv koji se upotrebljava nabavlja se u KruÅ¡evcu, a za transport takvog materijala neophodno je posebno vozilo i vozaÄi koji imaju ADR (posebnu dozvolu za prevoz eksplozivnih i zapaljivih materija), ali se deÅ¡avalo da su vozila bila neadekvatna i neispravna i da neki vozaÄi nisu imali Äak ni položen ispit za upravljanje kamionom. Jednom se desilo, tvrdim, da je eksploziv prevožen posebnim vozilom kojem je istekla registracija, a bilo je i sluÄajeva kada je iz KruÅ¡evca eksploziv dopremljen u privatnim kolima, Äiji je vlasnik upravnik proizvodnje ÄorÄ‘e Radulović. InaÄe, kada se eksploziv dopremi iz KruÅ¡evca, obiÄno ostaje u kamionu u kamenolomu Mezulana odakle se, ako je sve u redu sa papirima, Ibarskom magistralom transportuje do kamenoloma Ćeramide, a ako nije sve u redu, onda se eksploziv do kamenoloma prevozi zaobilaznim putem koji delom prolazi kroz varoÅ¡icu Rudnik. Posebnu opasnost predstavlja skladiÅ¡tenje preostalog eksploziva, a nekada se desi da je to koliÄina i do dve tone, koji se Äuva po kancelarijama ili hodnicima u zgradi menze u pogonu Mezulana, bez ikakva zaÅ¡tite i obezbeÄ‘enja, istiÄe Tomislav Lazarević, podsećajući da se zbog sliÄnog odnosa 1987. godine dogodila nesreća kada je eksplodiralo oko dve tone eksploziva.
NE ZNAJU O ÄŒEMU SE RADI
DragiÅ¡a Broćić, Å¡ef Odseka za zaÅ¡titu i spasavanje u ÄŒaÄku potvrdio je da je Lazarević podneo zahtev za pokretanje postupka i da je zahtev prosleÄ‘en Policijskoj stanici u Gornjem Milanovcu, ali donekle iznenaÄ‘uje izjava Dragana Ivanovića, direktora preduzeća „Ostrvica“.
- Zaista ne znam o Äemu se radi jer nisam dobio nikavu kriviÄnu prijavu, niti je bilo istrage u vezi eksploziva. Jedino Å¡to mogu da izjavim je to da usluge prevoza eksploziva za „Ostrvicu“ obavlja preduzeće „Trajal“ iz KruÅ¡evca, kratko je izjavio direktor Ivanović nagoveÅ¡tavajući da će o svemu svoje miÅ¡ljenje dati rukovodstvo „Zorka Alas Kamena“.
Ako je sve tako kako kaže Tomislav Lazarević, Å¡to će, po njemu, potvrditi i veći broj radnika „Ostrvice“ koje on u kriviÄnoj prijavi navodi kao svedoke, onda je krajnje vreme da se RudniÄani, pa i mnogi drugi, zabrinu za svoju bezbednost. Jer, menza u kojoj se povremeno skladiÅ¡ti preostali eksploziv nalazi se svega tridesetak metara od magistralnog puta koji povezuje Ibarsku magistralu sa niÅ¡kim autoputem, preko Topole i Mladenovca, i kojim dnevno proÄ‘e na hiljade putnika. Uostalom, krajnje je vreme da nadležni organi utvrde da li ima istine u tvrdnji Lazarevića, ili je reÄ o neÄem drugom, Äime bi se otklonile sve dileme po pitanju bezbednosti RudniÄana. [Glas Javnosti]

Autor: