Predsednica Fondacije „Divac“, supruga najčuvenijeg srpskog košarkaša, Kraljevčanka Snežana Divac, posetila je kosmetske nevoljnike smeštene u kolektivnim centrima u Mataruškoj Banji i predočila im mogućnosti započinjanja novog života. Ona je rekla da je Fondacija uspela da prikupi više od milion evra za kupovinu napuštenih seoskih domaćinstava širom Srbije.
- Svako od nas može jednom doći u neprilike i zbog toga se moramo međusobno pomagati. Jedni bez drugih ne možemo. Samo tako možemo kao narod opstati. Želimo da vam pomognemo, ali i vi morate imati želju da nešto učinite za sebe i krenete u novi život - rekla je Snežana Divac.
AKO MOŽE, MI BISMO ZAJEDNO
- U kraljevačkim kolektivnim centrima živi oko hiljadu izbeglica, uglavnom s Kosmeta. Oni su, ipak, posebnog mentaliteta. Teško se odvajaju jedni od drugih. Jednog starog Kosovca hteli smo da smestimo i gerontološki centar, nije hteo ni za živu glavu - kaže Slobodan Stanišić iz Komesarijata za izbeglice.
Predsednik kraljevačke opštine dr Miloš Babić ističe da je blizu 300 izbegličkih porodica „pokazalo interesovanje za primanje poklona“, ali da su, zasada, u ponudi 55 seoskih domaćinstava. Babić naglašava da su se u ovu akciju uključili Vlada Srbije i humanitarne nevladine organizacije.
- Ovaj program namenjen je, zasada, izbeglicama iz kolektivnih centara koji će postepeno biti zatvarani. Vrednost pojedinačne donacije iznosi 7.000 evra. Može se računati na još hiljadu za pokućstvo i građevinski materijal. Najpre vi morate pogledati ponuđene kuće, a mi ćemo obezbediti tim sastavljen od socijalnih radnika, građevinskih i pravnih stručnjaka koji će vam pomagati. Kupljene kuće i okućnice postaće vaše vlasništvo, ali nećete ih moći otuđivati - rekla je izbeglim Kosovcima Dragana Marinović iz Inter-SOS-a.
Izbegli Srbi, kojih u Mataruškoj Banji ima blizu 400, s pažnjom su saslušali Snežanu Divac i njene saradnike i od reda se žalili na nemaštinu i uslove življenja u, kako su rekli, „mataruškom logoru“.
- Čak i da dobijemo na poklon kuću i imanje, ne znam od čega ćemo ih održavati. Moja porodica ima šest članova, živimo s četiri hiljade dinara mesečno. Nemamo novca ni za hranu, a kamoli za nešto drugo. Mi smo na najnižoj socijalnoj lestvici - požalila se Gorica Banjac iz metohijskog sela Berkova kod Kline.
Većina naših sagovornika bila je uzdržana i nije se izjašnjavala da li bi prihvatili poklon Fondacije „Divac“. Kažu da najpre moraju videti gde se ponuđeno domaćinstvo nalazi i naći mogućnost kako da ga „uzdignu“, jer se uglavnom radi o zapuštenim i zaparloženim imanjima.
- Daleko li je? - bila je primetno „iznenađena“ Snežana Divac zahtevom izbeglica da ponuđena domaćinstva moraju biti blizu grada.
- Eto kakvi smo ljudi: sad bi svi hteli da im se pokloni nešto u centru grada, a ovde živimo u neljudskim uslovima. Ili bi hteli da im neko nešto pokloni, a oni to da prodaju - prokomentarisao je jedan razočarani Kosovac. [Glas javnosti]

Autor: