Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Za poštenje - 500 dinara

Autor: M@jk! | Odgovori (morate se registrovati)

Da se poštenje u današnje vreme retko kad isplati, i da su prave ljudske vrednosti srozane do najniže moguće granice, možda najbolje svedoči primer Borka Jekića, tridesetdvogodišnjeg ugostiteljskog radnika iz Kraljeva.
Jekić, inače konobar u restoranu-piceriji „Gigant“, na istoimenoj benzinskoj pumpi u Tavniku na Ibarskoj magistrali, pronašao je, a zatim vratio vlasniku, torbicu u kojoj je bilo 700.000 dinara! Za ovaj nesvakidašnji gest vlasnik je Jekića „nagradio“ sa 500 dinara!?
- Torbicu s novcem pronašao sam u restoranu, u noći između subote i nedelje, i to za stolom gde su sedeli komšija M. Z. i njegov prijatelj za koga sam kasnije čuo da je prekupac stoke iz Užica. U to vreme lokal je bio pun, jer su na osveženje svratili i putnici iz novopazarskog autobusa. Kad su gosti otišli, počeo sam da pospremam stolove i, na jednoj stolici, našao zaboravljenu torbu. Otvorio sam je i video „štoseve“ hiljadarki - priča Borko Jekić, pošteni nalazač.
Sa kolegom Milošem Nikolićem,
Jekić je prvo prebrojao novac, a onda se dao u „poteru“ za vlasnikom torbice.
- Našli smo ga preko prijatelja s kojim je sedeo, i za tridesetak minuta ponovo je bio u restoranu. Iako sam insistirao, u prvi mah nije želeo da prebroji novac. Kada se, ipak, uverio da je sve na broju, iz džepa je izvadio veći svežanj novčanica i bukvalno na šank bacio 500 dinara uz reči: „Evo, da popijete piće“ i otišao - s nevericom govori Jekić.
„Zaboravni“ gost u restoran je svratio ponovo i u nedelju ujutru, i na opasku Borkovih kolega da se obrukao s „nagradom“ - samo je slegao ramenima.

MIRNA SAVEST
KAO konobar u „Gigantovom“ restoranu, radeći isključivo u noćnoj smeni, od pola sedam uveče do pola sedam ujutro, Jekić mesečno zaradi 15.000 dinara, bez bakšiša. Velika suma koju je pronašao nije stavila na iskušenje njegovo poštenje, ali ga je naterala na - razmišljanje. Ipak, kako sam kaže, iako bez materijalne satisfakcije - obraz i mirna savest na prvom su mestu. [Vecernje novosti]

Odgovori

Strana: [1]

Pretraga

Internet shumers
| Stranica je napravljena za 0.171 sekundi sa 28 upita.