Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  

Programi za GPS navigaciju  

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu. (Procitana 3789 puta)

M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: Јул 05, 2008, 03:43:24 »
Da pocnemo sa opis GPS posjma:

Globalni pozicioni sistem (енгл. Global Positioning System - GPS) je trenutno jedini poptuno funkcionalan globalni satelitski navigacioni sistem (енгл. Global Navigation Satellite System - GNSS). GPS se sastoji od 24 satelita raspoređenih u orbiti Zemlje, koji šalju radio signal na površinu Zemlje. GPS prijemnici na osnovu ovih radio signala mogu da odrede svoju tačnu poziciju - nadmorsku visinu, geografsku širinu i geografsku dužinu - na bilo kom mestu na planeti danju i noću, pri svim vremenskim uslovima.

GPS ima veliku primenu kao globalni servis u raznim oblastima, u komercijalne i naučne svrhe: navigacija na moru, zemlji i u vazduhu, mapiranju zemljišta, pravljenju karata, određivanju tačnog vremena, otkrivanju zemljotresa i slično.

GPS je razvijen od strane Ministarstva odbrane SAD pod imenom NAVSTAR GPS u agenciji DARPA (neki izvori navode da je NAVSTAR skraćenica od Navigation Signal Timing and Ranging GPS, dok drugi navode da je to slučajno izabrano zvučno ime dato od strane John Walsh-a, osobe koja je imala ulogu o odlučivanju o sudbini projekta [1]). U početku je korišćen isključivo u vojne svrhe da bi kasnije bio besplatno stavljen na raspolaganje svima kao javno dobro. Godišnji troškovi održavanja sistema su oko 750 miliona američkih dolara ,

GPS Prijemnik je uređaj koji proračunava svoju poziciju na osnovu merenja udaljenosti od tri ili više GPS satelita. Svaki satelit emituje mikrotalasnu sekvencu radio signala koja je poznata prijemniku. Dok prijemnik prima taj signal, u stanju je da odredi vreme koje protekne od emitovanja radio signala sa satelita do prijema na svojoj poziciji. Udaljenost prijemnika od satelita se proračunava na osnovu tog vremena, budući da radio signal putuje poznatom brzinom. Signal takođe nosi informaciju o trenutnom položaju satelita sa kog se emituje. Ako se zna udaljenost prijemnika od satelita i pozicija satelita, poznato je da se prijemnik nalazi negde na sferi određene dimenzije u čijem je centru satelit. Pošto su poznate pozicije tri satelita i udaljenost prijemnika od svakog od njih, postupkom trilateracije se može odrediti pozicija prijemnika. Trilateracija se bazira na činjenici da se tri sfere seku u najviše dve tačke (od kojih jedna obično nema smisla)

Uredjaji koji nemaju u sebi ugraden GPS prijemnik mogu koristiti i Bluetooth prijemnik. Evo nekih uredjaja koji se mogu naci kod nas, odnosno u Srbiji.

- Eurotronic Bluetooth GPS Receiver incl. Dat (cena 75 EUR-a)
- Eurotronic Bluemax GPS Receiver i737 (cena 65 EUR-a)
- Eurotronic Bluemax GPS 101Reciever (cena 60 EUR-a)

Detalje o ovim uredjajima mozete naci pri dnu teme.

« Poslednja izmena: Јул 05, 2008, 06:12:28 M@jk! » Sačuvana
M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Јул 05, 2008, 04:02:28 »
TomTom Navigator

TomTom je lak a uz to i veoma popularan program za GPS navigaciju za Windows Mobile platformu. Moze se naci i za PPC i za SP (Smartphone).

TomTom Navigator se može koristiti sa Windows Mobile uređaje koji imaju ugrađeni GPS prijemnik (kao što su XDA Orbit), ili uređajima koji imaju Bluetooth reciver. TomTom Navigator koristi Bluetooth povezivost uređaja za povezivanje s Bluetooth GPS prijemnikom.

TomTom Navigator karakteristike:

* Brze i pouzdano planiranje rute na vrlo detaljan nacin, podrzava up-to-date mape.
     * Automatski u roku od jedne sekunde racuna pri skretanju sa rute.
     * Automatsko pozicioniranje, zooming, i vodstva po GPS
     * Upute pomoću jasne i pravovremene verbalne upute, strelice i karte
     * Sveobuhvatne liste korisne ili zanimljive lokacije
     * Odredište izbor putem: Omiljene slike, Point of Interest, Klikom na kartu, ili da unesete adresu.
     * Nekretnine travel informacije preko mobilne mreže
Navigator se isporučuje na CD-u, dobijate osnovne aplikacije, GPS softver, i izbor o vrsti map podatata za instalaciju. Broj karata za tomtom je prilično velika (100Meg za UK mape). Mape mozete postaviti i na  memorisku karticu.
Vi planirate rutu na temelju vaše trenutne pozicije, dobivene iz GPS prijemnika, a zatim unosite mesto. To možete učiniti pokazivanjem lokacije na karti, tako da upišete poštansku adresu  koju želite pronaci, To čini izbor adresu nevjerojatno lako, iako u potrazi za adresu se mogu malo usporiti ponekad (ne začuđuje, stvarno ... ima puno ulica u Velikoj Britaniji, i da se dobije poziciju za bilo koju adresu u Velikoj Britaniji sve to u roku od nekoliko minuta , Pokazuje snagu ove aplikacije.)[/font]

Podrzani:
-{ Windows Mobile (PPC, SP)
-{ Symbian

Linkovi:

-{[ Oficijalni Sajt ]
« Poslednja izmena: Јул 05, 2008, 05:45:02 M@jk! » Sačuvana
M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Јул 05, 2008, 04:23:27 »
ROUTE 66 Mobile

Pretvorite vas Windows Mobile smartphone uredaj u snažan navigacijski sistem. Moze se naci na PPC-u, SP-u i Symbianu.

Dođite u Europi, od vrata do vrata na vašem Windows Mobile smartphone
»Najkompletnije rešenje za GPS navigacija
»Izuzetno brzo re-usmeravanje u slučaju odstupanja od originalne rute
»Točno i na vreme orentacija.
»Quick-up pretraga adrese zahvaljujući FuzzySearch ™

Gladak prikaz mape zahvaljujući interpolacija GPS signala (I-GPS)
»Neprekinuta orentacija u tunelima i urbanim područima zahvaljujući ekstrapolaciji GPS signala (E-GPS).
»Izlaz na zaslonu informacija kao na putokazi uz cestu
»Najnovije geografske podatke (NAVTEQ, Q1-2006).
»Nema više prekoracenja brzine zahvaljujuci sistemu upozorenja kada prekoracite ograničenje brzine.

Nakon kratke Plug & Play instalacije, by-turn glasovne upute na zaslonu i uputstva vodit će vas od vaše trenutne pozicije na mestu koje ste uneli. Možete dodati bilo koji broj intermediate waypoints na svoj put, vaše favorite i vaše najnovije odredišta. Ako propustite skretanje, 66 odmah ce recalculates vašu rutu. Možete automatski preuzeti up-to-date informacije iz  66 internet sajta preko GPRS veze na svom uredjaju, čak i kada ste na putu. Ta non-stop besplatna usluga vam pomaže da dinamično usmeravanje, kako bi se izbegle prometne saobracajnice.

Podrzani
-{ Windows Mobile (SP i PPC)

Linkovi:

[Oficijlni Sajt]
[ Manual ]
[ Mala flesh reklama ]

« Poslednja izmena: Јул 05, 2008, 04:42:15 M@jk! » Sačuvana
M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Јул 05, 2008, 04:40:19 »
Wayfinder Navigator

To može činiti malo cudno, koristeći svoj telefon kao navigator. Ali kada razmišljam o tome, svi sastojci su tu. Većina telefona ovih dana imaju pune boje ekrana i dovoljno konjske snage pokrenuti navigaciju. I iako izgrađen-in GPS prijemnika su još jedan novitet, najsavremeniji uredaji su opremljeni s Bluetooth, što znači da možete dodavati GPS funkcionalnost zaista lako s Bluetooth GPS prijemnik modulom.

360 stupnjeva
Naravno da ćete dobiti sami od A do B s Wayfinder Navigator. Ali to nije sve. Takođe ćete dobiti dobar pogled na sve oko vas. Sva vremena. Najbliža ATM, banka, bolnica, apoteka, restoran, bioskop dvorana, bar, trgovina, nightclub... Korisne informacije i pretraživati, ravno u svoju kartu.
Potpuna kontrola
Stvarnom vremenu prometne informacije znači da Wayfinder Navigator vam pruža informacije o prometu saobracaja, uz predloge za prečice i alternativnih ruta. U nekim zemljama čak dobijate upozorenje za brzinu. Kada vozite noću ,osećatćete se sigurno sa 3-D prikayom, noćno gledanje, glasovne upute i vremenskih izvestaja.

Podrzani:

-{ Symbian

Linkovi:
-{ [ Oficijalni Sajt ]
Sačuvana
M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Јул 05, 2008, 05:42:04 »
 Garmin Mobile® XT

Potpuno opremljen navigaciju na svoj GPS-dostupno smartphone sa Garmin Mobile XT. Dovoljno je samo ucitati podatke sa kartice u svoj kompatibilni telefon i započeti navigaciju. Bez mesečne naknade, preloaded maps, skrenite-by-turn upute, real-time usluge i samo 99 dolara, jednostavno za korištenje ima sve što vam treba za navigaciju.

Paketa s preloaded maps, milijoni odredišta i puna GPS navigacijski mogućnosti, Garmin Mobile XT pretvara vaš telefon u snažan street navigator. Njegova intuitivno sučelje pozdravlja vas s dva jednostavna pitanja "Gde?" i "Prikaz karte." Jednostavno pogledajte gore adrese i usluga i dobit ce te glas-upit uključite-by-turn upute za vaše odredište. Uživajte u 3-D kartiranje i napredne osobine kao što su spremljene rute i staze, prilagođeni avoidances. S Garmin Mobile XT, možete učitati, kao što su škola i zone sigurnosti kamere.
Garmin Mobile XT uključuje pristup širokom rasponu Garmin ™ Online usluga kao što su promet, vreme, cene gasa, hotel stope i više. Primajte real-time informacije o prometu iz traffic.com o prometu i izgradnji puteva koje nalaze ispred na vaš put. Čak i dobiti vremensku prognoza za vašu lokaciju ili bilo gde u svetu i usporediti cene gasa kada putujete sa svog telefona.

Podrzani:

Linkovi:
-{ [ Oficijalni Sajt ]
Sačuvana
M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Јул 05, 2008, 06:08:23 »
Toliko za sada, ovo su bili najpopularniji programi za navigaciju.

GPS Prijemnici

Uredjaji koji u sebi nemaju GPS prijemnik mogu koristiti externe prijemnike odnosno Reciever. Posto vecina prenosivih uredjaja poseduju blutut ujedno imaju mogucnost i navigacije. U ovoj temi cemo opisati nekoliko prijemnika koji se mogu naci kod nas, odnosno u srbiji.

Eurotronic Bluetooth GPS Receiver incl. Dat (cena 75 EUR-a)

Sa 16Mb memorije i 100,000 tačaka snimanjem.
Dual mode za snimanje podataka i navigaciju.
Jednostavno dugme za snimanje (Push to log).
Mogučnost snimanja sa intervalom vremena, distancom i brzinom.
Snimljeni podaci mogu biti reprodukovani u Google Map-u (softver na CD-u).
Snimite Vaša putovanja
Organizujte troškove putovanja
Podignite efikasnost vašeg putnog parka, smanjite vreme na neutorizovanim lokacijama
Pratite ponašanje vašeg vozača
Snimanje POI pritiskom na dugme

Eurotronic Bluemax GPS Receiver i737 (cena 65 EUR-a)

Smart Auto Power Control
32 kanala
RoHS compliant 27 hrs navigacije
-158 dBm
Bluetooth V1.2
SMART Power

Tehničke specifikacije:
Frekfencija: L1,1575.42 MHZ
Broj satelita: 32

Preciznost: bez pomoći: 3.0m sa 2D-RMS <3m
CEP(50%) sa SA(horizontalno)
DGPS (WAAS, EGNOS, MSAS):2.5m
Ubrzanje: bez pomoći: <4g
DGPS (WAAS,EGNOS,MSAS): <4g
Vreme: 50 ns RMS Hot start 1s Warm start 33s
Cold start: 36s

Eurotronic Bluemax GPS 101Reciever (cena 60 EUR-a)

Funkcije:
• Veoma osetljivi SiRF Star III čip.
• Brza pozicija i hladni start za manje od 45 sekundi.
• 20 GPS kanalni sa brzim prijemnikom GPS signala, brza pozicija pri veoma slabom GPS satelitskom signalu.
• Bluetooth V2 za povezivanje sa mobilnim telefonom ili PDA uređajem.

• Ugrađena baterija održava u FLASH memoriji backup podatke i brzo pozicioniranje.
• Potpuno kompatibilan sa Bluetooth SPP.
• Podržava A-GPS.
• Ugrađena punjiva baterija, koja omogućava neprekidan rad u trajanju od 9 sati.
• LED u tri boje oznacava funkcionisanje Bluetooth, GPS i punjenje baterije.
• Uz pomoć magneta se lako postavlja u vašem automobilu.

Tehničke performanse:

• Broj kanala: SIRF Star 20 kanala
• Profil: standardni NMEA 0183 profile (V.3.01): GGA, GSA, GSV, RMC, VTG, ZDA (default podešen: RMC, GGA)
• Transmission u baud: 57600
• Radna frekvencija: L1, 1575.42 MHz
• Podaci: podržava NMEA 0183 v2.2 profil podataka
• Podržava: A-GPS
• najbrže ažuriranje: 1 Hz
• Osetljivost: -155dBm
• Trag: -159dBm
• Vrući start: 1 sec.(u proseku)
• Topli start: 35 sec
• A-GPS: 5sec
• Hladno podešavanje: 42 sec
• A-GPS: 10 sec

Prestigio Bluetooth GPS Receiver

* 51-channel all-in-view pracenje super visoka senzitivnost – 158 dB do 25 sati navigacionog vremena auto on-off funkcija
    * super visoka senzitivnost – 158 dB do 25 sati navigacionog vremena auto on-off funkcija
    * do 25 sati navigacionog vremena auto on-off funkcija
    * auto on-off funkcija

Sve opisane prijemnike mozete pronaci u Srbiji, evo i nekih korisnih linkova: [ Link 1 ] [ Link 2 ].
« Poslednja izmena: Јул 05, 2008, 06:13:48 M@jk! » Sačuvana
kizanbg
Pocetnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Јул 05, 2008, 07:33:03 »
Da li je neko probao da pokrene sve ovo, ako jeste i ako mu nije problem neka navede program, verziju i mape koje je koristio za telefon ili ako moze da okaci linkove (najvise zbog mapa).
Sačuvana
no6
Clan u razvoju
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Јул 05, 2008, 11:59:28 »
POZDRAV,
 X    Koliko sam ja shvatio iz cijele ove priče da mobiteli mogu imati gps navigaciju samo preko bloetootha, a ne preko interneta kako su meni rekli(loša informacija, nasjeo sam kao malo dijete),samo treba kupiti taj gps prijemnik i on se spaja sa mobitelom preko bloetootha i šalje mu informacije. Sobzirom da gps navigacije koštaju oko cca 200-250 E prosječne, a ovi navedeni prijemnici 60-70 E, onda to nije skupo ni malo(naravno moraš imati pilu od mobitela).
  X   U ovom tekstu naveli ste samo mobitele sa WM ili simbian programima a na jednoj sliki u tekstu sam vidio SE W8800 da ima gps, koliko ja znam to je obični mobitel, pa mi reci da li i oni mogu imati navigaciju poput ove, ili nisam dobro shvatio tekst.
  x   Nedavno je jedan prijatelj uzimao DVD za auto
(cijena 850 E) koji nama gps, jer je on kao malo skuplji. Majstor mu je rekao da se i na njega moze ugraditi gps ali je skupo (500e). Pa me zanima da li se moze isti ovaki gps prijemnik spojiti sa DVD-om jer ovaj ima bloetooth.
-----Evo sam malo produžio priču pa ako možeš MAJK da mi odgovoriš na sve tri stavke -------HVALA unaprijed
Sačuvana
M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Јул 06, 2008, 10:20:36 »
@kizanbg

Ja licno nisam probao, ali sam nailazio na ljude koji jesu, svi su koristili TomTom jer se za njega mogu najlakse pronaci mape. Imao sam negde linkove za mape, cim ih iskopam postavljam. Video si sa slike da je moguca navigacija na i seriji samsunga.

@no6

X Da, potreban je Blutut prijemnik, preko interneta tesko, jer ako si citao opis GPS-a, potreban je signal sa 4 satelita a preko interneta je to nemoguce.

X Da moguce je, postoje programi kao Wayfinder Navigator koji su radjeni u javi, prema tome mogu ga koristiti i noviji ne-smartphone telefoni kao SE W8800 na slici.

X Tesko, dvd player bi trebao da ima neki od operativnog sistema npr Windows, ali proizvodjaci DVD playera cesto ne stavljaju takav operativni sistem vec zatvorenog tipa tako da mora da se menjaju odnosno dodaju neki cipovi. Tako da je to nemoguce. Jedino sto meni pada na pamet je da kupi neki pametni telefon sa video izlazom i tako spoji sa dvd playerom, ako ima video in na uredjaju, ali posto je toliko placen predpostavljam da ima.

Nadamse da sam pomogao, Poz
Sačuvana
BaneKV
Pocetnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Јул 07, 2008, 08:58:34 »
Pozdrav! Ja imam htc p3300 i imam integrisani gps, imam tom tom navigator... ali nemam mapu srbije.. da li neko zna odakle mogu da skinem ili da narucim...?? Hvala unapred
Sačuvana
M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Јул 07, 2008, 09:10:27 »
Postavicu cim pronadjem.
Sačuvana
no6
Clan u razvoju
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Јул 08, 2008, 11:15:52 »
hvala puno, sad mi je jasniji ovaj gps za mobitele
Sačuvana
BaneKV
Pocetnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Јул 09, 2008, 11:13:37 »
ae molim te... hvala ti puno!! :))
Sačuvana
kizanbg
Pocetnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Јул 26, 2008, 04:50:33 »
Da li ima novosti o mapama, da li si ih (M@jk!) nasao?
Sačuvana
M@jk!
Webmaster
Spavac na Forumu
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Јул 28, 2008, 04:24:38 »
Mislim da bi ovde trebalo da bude i mapa srbije:

Link

Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Stranica je napravljena za 0.124 sekundi sa 24 upita.